sobota 2. júna 2012

Eper ecet házilag

Eper nap 2,3,4.Jun.2012.
Hozzávalók:
  • 1 csésze (250 ml) eper 
  • 1 csésze (250 ml) vörösborecet
Elkészítés:
Elkészítési idö 4 nap és 10 perc.
  1. Tegye az epret egy tiszta üvegbe.Törjük őket egy kicsit össze egy fakanálla hogy kiadja a levét. 
  2. Felöntjük a vörösbor ecettel és keverjük jól össze.  
  3. Fedjük le az üveget a tetejével és hagyjuk egy napfényes helyen 4 napig álni.Rázzuk meg néhány alkalommal 4 napon keresztül.  
  4. Szűrjük át  muszlin anyagon és öntsük üvegbe. 
Ebböl az adagból 250 ml lesz. 

Az eper ételecet a salátákra a legjobb, de egy kis fantáziával rendkívüli fogásokat tehetünk vele pikánsabbá.A zöldségek közül különösen a cékla, a fejes saláta, a paradicsom, a paradicsompaprika, a rebarbara, a sárgarépa, a sütőtőtök alkot vele kellemes párost, a gyümölcsök közül pedig az alma, a málna, a görög és sárgadinnye, a grépfrút, a narancs, a meggy, a ribiszke, a szeder, a szilva és a szőlő. A húsok érdekesen viszonyulnak az eper ecethez, mivel a máj éppen olyan jóízű lesz tőle, mint a csirkemell vagy a vadhús. A sajtok közül a rokfortokkal jól harmonizál.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára