nedeľa 9. decembra 2012

Hagyományos angol karácsonyi menü

Sült pulyka
Hozzávalók:
  • 5 kg pulyka
  • 200 g vaj
  • 1 ek só
  • 2 db alma,kimagozva és negyedbe vágva
  • 12 gerezd fokhagyma,hámozva
  • 3 db közepes hagyma,tisztítva és durvára aprítva
  • 200 ml brandy vagy konyak
  • 200 ml fehér bor
  • 200 ml víz
  • 1 db csirkehúsleves kocka
  • 500 g töltelék
  • 1 csokor kakukkfü
  • 1/2 citrom 
Töltelék:
  • 2 db nagy hagyma
  • 1 nagy kk vörösáfonya lekvár
  • 1 ek szárított zsálya
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 25 g vaj
  • 1 db tojás 
  • só és bors,ízlés szerint
Elkészítés:
Elkészítési idö:sütés 3 óra 5 perc,pihentetés 45 perc.
A Töltelék:
  1. Keverjük össze a hagymát az áfonyát,zsemlemorzsát,szárított zsályát,tojást és a vajat.Addig keverjük amíg jól össze ál.Füszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.
A pulyka:
  1. A pulykát tisztítsuk és mossuk meg.A tölteléket töltsük a has üregébe.Utánna tegyünk egy almát és egy hagymát a has üregbe. 
  2. Kenjük meg a pulyka bőrét egész vajjal és sózzuk. 
  3. Tegyük a brandyt,fehérbort,vízet,csirkehúsleves kockát,fokhagymát és a maradék hagymát és almát a tepsibe és tegyük a pulykát a tetejére. 
  4. Fedjük le az egészet dupla réteg alufóliával.Ne legyenek rések vagy lyukak hogy a gőz ne illanjon el. 
  5. Tegyük 220 C-ra elömelegített sütöbe.45 perc elteltével kapcsolja le a sütőt 160 C-ra, és süssük további 90 percig. 
  6. Vegyük ki a pulykát a sütőből és távolítsuk el az alufóliát.A sütőt álítsuk vissza 200 C-ra.
  7.  Adjuk hozzá a kakukkfűt és tegyük vissza a sütőben 50 percre amíg a pulyka jól megbarnul. 
  8. Végül vegyük ki a pulykát a sütőből és nyomjuka 1/2 citrom levét a bőrére.Hagyjuk meleg helyen pihenni 45 percig.És tálaljhatjuk. 

Sült burgonya
Hozzávalók:
  • 675 g lisztes burgonya, vágjuk nagy egyforma méretű darabokra 
  • növényi olaj,liba vagy kacsa zsír 
Elkészítés:
Elkészítési idö:fözés 10 perc,sütés 40 perc + 20 perc.
  1. Melegítsük elö a sütöt 220 C-ra. 
  2. Helyezzük a burgonyát egy hideg sós vízbe és forraljuk fel.Csökkentsük a hőt fedjük le és pároljuk 8-10 percig amíg a külsõ része megpuhul.Szürjük le és tegyük vissza a serpenyőbe egy-két percig kiszáradni. 
  3. Közben melegítsük elö a tepsit 1 cm olajal vagy zsírral egy pár percig amíg enyhén füstölni kezd.
  4. Tegyük vissza a fedelet a burgonyára és rázzuk erősen,vagy durván döfködjük kívülröl a burgonyát egy villával. 
  5. Óvatosan öntsük a burgonyát a forró olajba.Tegyük a tepsit vissza a sütőbe és süssük 40 percig,majd öntsük le a legtöbb zsírt.Sózzuk és pirítsuk meg a burgonyát arany barnára min. 20 perc alatt.

Kelbimbó szalonnával
Hozzávalók:

  • 500 g kelbimbó,a külső levelek távolítsuk el 
  • 6 szelet vastag vágott bacon 
  • 1 kis vöröshagyma, apróra vágva 
  • 1 tk frissen őrölt bors 
  • 2 ek ecet 
Elkészítés:
Elkészítési idö:áztatás 20 perc,5-10 perc,
  1. Áztassuk a kelbimbót vízbe 15-20 percig főzés előtt.Bőséges mennyiségű sós vízben fözzük amíg alig főtt át és még nyers.A szalonnát apró darabokra vágjuk és megpirítjuk.Vegyük ki a szalonnát a zsírból,adjuk hozzá a hagymát és süssük amíg megpuhul.Adjuk hozzá a borsot,a leszürt kelbimbó és süssük egy percet.Adjuk hozzá a szalonnát keverjük össze.Adjuk hozzá az ecetet keverjük újra és tálalhatjuk is..  

Sült répa:
Hozzávalók:
  • 12 db közepes sárgarépa 
  • 3 ek olaj 
  • 1 1/4 tk  
  • 1/2 tk frissen őrölt fekete bors 
  • 2 ek frissen metélt kapor vagy petrezselyem
Elkészítés:
Elkészítési idö:sütés 20 perc.

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. 
  2. Ha a sárgarépa vastag vágjuk félbe hosszában ha nem akkor hadjuk egészben.Szeleteljük a sárgarépát átlósan kis ujjnyi szeletekre (A sárgarépa zsugorodik sütés közben úgy hogy a szeletek legyenek vastagok).Dobdjuk őket egy tálba az olajjal,sózzuk és borsozzuk.Tegyük át egy lapos serpenyőben 1 rétegben és süssük a sütőben 20 percig amíg megpirul.  
  3. Szórjuk meg a sárgarépát metélt kaprral vagy petrezselymmel és tálaljuk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára