pondelok 21. novembra 2016

Házi krémek tortákhoz,sütikhez

Hozzávalók:

Alapkrém:

  • 4 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj (vegyesen is lehet!)
  • 18 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • egy pici só

Ehhez jön a többi ízesíttö anyag.
Elkészítés:

  1. Először mindig a száraz anyagokat keverjük össze, vagyis a lisztet a cukorral. Apránként felöntjük tejjel, és csomómentesre keverjük. Ennek érdekében fakanál helyett kézi habverőt használjunk!
  2. Beledaraboljuk a margarint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Időnként megkeverve teljesen kihűtjük. Bármilyen süteményhez, tortához használhatjuk!
  3. Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom.

Csokis :
  • A cukros liszthez még 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaóport adunk.
Karamellás:
  • 10 dkg cukrot karamellizálunk. Felöntjük a 4 dl tejjel, így egy erős karamellás tejet kapunk. Lehűtjük, és ezzel öntjük fel a maradék 8 dkg cukorral kevert lisztet.
Kávés:
  •  A tej felét feketekávéval helyettesítjük. Az ízt további 1 evőkanál instant kávéval erősíthetjük.
Puncsos:
  •  A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.
Túrós:
  • A kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Diós:
  •  A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.
Mákos:
  •  A kihűlt krémbe egy marék mákot adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.
Narancsos:
  •  A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára