utorok 21. februára 2012

Szufflés palacsinta

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 50g finomliszt
  •  2 db nagy tojás  
  • 175 ml tej 
  • olaj (nem extra szűz), a sütéshez 
A szufléhoz:
  • 300g halfilé,lehet füstölt  
  • 300 ml tej 
  • 1 kisebb hagyma, szeletelve 
  • 1 babérlevél 
  • 40g sótlan vaj 
  • 40g finomliszt 
  • 2 db nagy tojássárgája 
  • 100g Gruyère,cheddar vagy ementáli, reszelve 
  • 3 db nagy szabad tojásfehérje 
  • egy kevés lágy vaj, a kenéshez 
  • 284 ml tejszín 
  • 50g parmezán, frissen reszelve

Elkészítés:
  1. A palacsintához: összekeverjük a hozzávalókat.Kevés olajon kisütjük,4 darabot. 
  2. A szufléhoz: Tegyük fel a halat a tejjel,hagymával és a babérlevéllel egy sekély serpenyőben.Tegyük rá a vajat és forraljuk fel.Vegyük le a tűzről és hagyjuk kb 7 percet amíg a hús megszilárdul.  
  3. Emeljük ki a halat a serpenyőböl és tegyük egy tányérra.Szűrjük le a tejet egy edénybe.Ellenőrizzük hogy nincsenek-e benne csontok,ha van szedjük ki őket.
  4. Olvasszuk fel a vajat egy közepes serpenyőben és keverjünk bele a 1/2 adag lisztet egy fakanállal. Levesszük a tűzről és keverjük erőteljesen majd tegyük vissza a tüzre 30-60 másodpercig alacsony hőfokon keverjük.Öntsük hozzá a maradék lisztet és a forró tejet fokozatosan és álandóan keverjük. 
  5. Habverővel a tojások sárgáját keverjük a meleg szószba.Keverjük bele a kétharmadát a sajtnak hogy beleolvad a mártásba.Kóstoljuk meg,ha szükséges sózzuk és borsozzuk. 
  6. A tojásfehérjét egy fém tálban habverővel verjük fel kemény habbá,majd keverjük össze a meleg szósszal.Bőségesen kenjük ki vajjal 4 vagy 6 kisebb sütö formát (20 x 11.5cm).Fektessünk egy palacsintát mindegyik edénybe úgy hogy félig lógjon ki.Osszuk el a halat és a besamelt a palacsintákon,hajtsuk rá a kilógó részt.Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
  7. A tejszínt forraljuk fel egy serpenyőben majd vegye le a tűzről.Keverjük habverővel a fennmaradó sajtot.Merőkanállal osszuk el a palacsintákon és a tetejét szórjuk meg a parmezánnal.Tegyük az edényeket egy tepsibe,tegyük a sütöbe és süssük 15 percig vagy amíg a keverék felemelkedik és a teteje megpirult. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára