pondelok 29. apríla 2013

Burgonya gombóc hússal töltve

Hozzávalók:
Gombóc:
  • 8 db nagy burgonya, hámozott és apróra reszelve kifacsarva 
  • 2 db nagy fött burgonya, hámozott és áttört 
  • 4 ek burgonyakeményítő 
  • 1 db közepes hagyma, megtisztítva és apróra reszelve 
  • 1 teáskanál só, több vagy kevesebb ízlés szerint
Hús Keverék:
  • 500 g darált sertéshús, vagy 1/3 sertés,1/3 marhahús,1/3 borjúhús 
  • 1 db közepes hagyma, hámozva és apróra vágva 
  • 1 tk só 
  • 1/4 tk bors 
  • 1 db nagy felvert tojás  
Öntet:
  • 250 g bacon, kockázva 
  • 1 db nagy apróra vágott hagyma 
  • 1 pohár tejföl 
  • fekete bors ízlés szerint  .
Elkészítés:
Elkészítési idö:Elökészület 45 perc,főzés 25 perc,teljes idő 1 óra 10 perc.
  1. Egy nagy tálban keverjük össze a hús hozzávalókat alaposan.Tegyük hűtőszekrénybe a felhasználásig. 
  2. A reszelt burgonyát tegyük egy finom géz vagy pamut konyharuhába és csavarjuk ki egy nagy tálba a felesleges vizet.Öntsük le a vizet fenntartva a burgonyakeményítőt. 
  3. Tegyük a burgonyát tálba a burgonyakeményítővel.Adjuk hozzá a reszelt főtt burgonyát,reszelt hagymát és sót. Keverjük jól össze.  
  4. Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni.  
  5. Közben készítsük el a gombócokat: 1 csésze gombóc keverék - 1/4 csésze hús keverék (A burgonya massza közepébe tesszük a hús keveréket). 
  6. Óvatosan engedjük a gombócokat sós,forrásban lévő vízbe amihez 1 evőkanál kukoricakeményítő lett hozzá adva (hogy megakadályozza a gombócok szét esését),fözzük 25 percig.Szedjük ki a  gombócokat,és helyezzük egy melegített tálra.  
  7. Megpirítjuk a szalonnát és a hagymát.Levesszük a tüzröl és összekeverjük a tejföllel,borssal.Ha szükséges adunk hozzá 1-2 evőkanál tejel.Öntsük le a galuskát a mártással,vagy tálaljuk külön edényben az asztalnál. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára