Hozzávalók:
- 5 kg pulyka
- 200 g vaj
- 1 ek só
- 2 db alma,kimagozva és negyedbe vágva
- 12 gerezd fokhagyma,hámozva
- 3 db közepes hagyma,tisztítva és durvára aprítva
- 200 ml brandy vagy konyak
- 200 ml fehér bor
- 200 ml víz
- 1 db csirkehúsleves kocka
- 500 g töltelék
- 1 csokor kakukkfü
- 1/2 citrom
- 2 db nagy hagyma
- 1 nagy kk vörösáfonya lekvár
- 1 ek szárított zsálya
- 100 g zsemlemorzsa
- 25 g vaj
- 1 db tojás
- só és bors,ízlés szerint
Elkészítési idö:sütés 3 óra 5 perc,pihentetés 45 perc.
A Töltelék:
- Keverjük össze a hagymát az áfonyát,zsemlemorzsát,szárított zsályát,tojást és a vajat.Addig keverjük amíg jól össze ál.Füszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.
- A pulykát tisztítsuk és mossuk meg.A tölteléket töltsük a has üregébe.Utánna tegyünk egy almát és egy hagymát a has üregbe.
- Kenjük meg a pulyka bőrét egész vajjal és sózzuk.
- Tegyük a brandyt,fehérbort,vízet,csirkehúsleves kockát,fokhagymát és a maradék hagymát és almát a tepsibe és tegyük a pulykát a tetejére.
- Fedjük le az egészet dupla réteg alufóliával.Ne legyenek rések vagy lyukak hogy a gőz ne illanjon el.
- Tegyük 220 C-ra elömelegített sütöbe.45 perc elteltével kapcsolja le a sütőt 160 C-ra, és süssük további 90 percig.
- Vegyük ki a pulykát a sütőből és távolítsuk el az alufóliát.A sütőt álítsuk vissza 200 C-ra.
- Adjuk hozzá a kakukkfűt és tegyük vissza a sütőben 50 percre amíg a pulyka jól megbarnul.
- Végül vegyük ki a pulykát a sütőből és nyomjuk rá a 1/2 citrom levét a bőrére.Hagyjuk meleg helyen pihenni 45 percig.És tálaljhatjuk.
Sült burgonya
Hozzávalók:
- 675 g lisztes burgonya, vágjuk nagy egyforma méretű darabokra
- növényi olaj,liba vagy kacsa zsír
- só
Elkészítési idö:fözés 10 perc,sütés 40 perc + 20 perc.
- Melegítsük elö a sütöt 220 C-ra.
- Helyezzük a burgonyát egy hideg sós vízbe és forraljuk fel.Csökkentsük a hőt fedjük le és pároljuk 8-10 percig amíg a külsõ része megpuhul.Szürjük le és tegyük vissza a serpenyőbe egy-két percig kiszáradni.
- Közben melegítsük elö a tepsit 1 cm olajal vagy zsírral egy pár percig amíg enyhén füstölni kezd.
- Tegyük vissza a fedelet a burgonyára és rázzuk erősen,vagy durván döfködjük kívülröl a burgonyát egy villával.
- Óvatosan öntsük a burgonyát a forró olajba.Tegyük a tepsit vissza a sütőbe és süssük 40 percig,majd öntsük le a legtöbb zsírt.Sózzuk és pirítsuk meg a burgonyát arany barnára min. 20 perc alatt.
Kelbimbó szalonnával
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó,a külső levelek távolítsuk el
- 6 szelet vastag vágott bacon
- 1 kis vöröshagyma, apróra vágva
- 1 tk frissen őrölt bors
- 2 ek ecet
- só
Elkészítési idö:áztatás 20 perc,5-10 perc,
- Áztassuk a kelbimbót vízbe 15-20 percig főzés előtt.Bőséges mennyiségű sós vízben fözzük amíg alig főtt át és még nyers.A szalonnát apró darabokra vágjuk és megpirítjuk.Vegyük ki a szalonnát a zsírból,adjuk hozzá a hagymát és süssük amíg megpuhul.Adjuk hozzá a borsot,a leszürt kelbimbó és süssük egy percet.Adjuk hozzá a szalonnát keverjük össze.Adjuk hozzá az ecetet keverjük újra és tálalhatjuk is..
Sült répa:
Hozzávalók:
- 12 db közepes sárgarépa
- 3 ek olaj
- 1 1/4 tk só
- 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek frissen metélt kapor vagy petrezselyem
Elkészítési idö:sütés 20 perc.
- Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
- Ha a sárgarépa vastag vágjuk félbe hosszában ha nem akkor hadjuk egészben.Szeleteljük a sárgarépát átlósan kis ujjnyi szeletekre (A sárgarépa zsugorodik sütés közben úgy hogy a szeletek legyenek vastagok).Dobdjuk őket egy tálba az olajjal,sózzuk és borsozzuk.Tegyük át egy lapos serpenyőben 1 rétegben és süssük a sütőben 20 percig amíg megpirul.
- Szórjuk meg a sárgarépát metélt kaprral vagy petrezselymmel és tálaljuk.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára