Alapkrém:
- 4 dl tej
- 10 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj (vegyesen is lehet!)
- 18 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- egy pici só
Ehhez jön a többi ízesíttö anyag.
Elkészítés:
- Először mindig a száraz anyagokat keverjük össze, vagyis a lisztet a cukorral. Apránként felöntjük tejjel, és csomómentesre keverjük. Ennek érdekében fakanál helyett kézi habverőt használjunk!
- Beledaraboljuk a margarint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Időnként megkeverve teljesen kihűtjük. Bármilyen süteményhez, tortához használhatjuk!
- Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom.
Csokis :
- A cukros liszthez még 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaóport adunk.
Karamellás:
- 10 dkg cukrot karamellizálunk. Felöntjük a 4 dl tejjel, így egy erős karamellás tejet kapunk. Lehűtjük, és ezzel öntjük fel a maradék 8 dkg cukorral kevert lisztet.
- A tej felét feketekávéval helyettesítjük. Az ízt további 1 evőkanál instant kávéval erősíthetjük.
- A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.
- A kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
- A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.
- A kihűlt krémbe egy marék mákot adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük.
- A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára